Algemeen

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen rondom het claimen van een vergoeding

1. Krijg ik geld terug bij vertraging vlucht?

Ja en nee. Je hebt recht op een compensatie voor vertraging van je vlucht, maar je kan geen aanspraak maken op een refund van je ticket.

Alleen bij annuleringen is de luchtvaartmaatschappij verplicht je een nieuwe vlucht aan te bieden, of het originele ticket terug te betalen. 

2. Hoeveel compensatie krijg ik bij een vluchtvertraging?

Hoeveel geld je terug krijgt bij vertraging is de belangrijkste vraag voor de meeste vliegtuigpassagiers. In wetgeving zijn deze bedragen vastgelegd:

  • € 250,- voor vluchten tot en met 1.500 kilometer
  • € 400,-voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer
  • € 400,- voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer
  • voor alle overige vluchten heb je recht op een vergoeding van € 600,-
3. Wat heb je nodig om je claim in te dienen?

1. Een boekingsbevestiging of e-ticket,

2. Je vluchtnummer en vluchtroute,

3. Probeer op de luchthaven erachter te komen wat de oorzaak van je vertraging/annulering is. Weet je de reden niet? Geen probleem!

4. Gebruik de claim calculator om te checken hoeveel compensatie je kunt krijgen.

5. Gebruik onze keuzehulp om een claim in te dienen via een vlucht claim service organisatie

4. Geldt het compensatiebedrag per persoon?

Ja! Het compensatiebedrag dat de luchtvaartmaatschappij moet betalen geldt altijd per passagier. Dit bedrag is onafhankelijk van hoeveel je voor je ticket hebt betaald, omdat je wordt vergoed voor de tijd die je bent kwijtgeraakt. Iedereen die met een betaald ticket meereisde op je vlucht heeft in principe dus recht op deze compensatie.

5. Wanneer heb ik recht op financiële compensatie?

Je hebt in principe recht op compensatie als:

A. je door een vertraging, annulering of overboeking/instapweigering van een vlucht meer dan 3 uur later gearriveerd bent op uw eindbestemming;

B. en je bent vertrokken vanaf een EU-luchthaven, of vanaf een luchthaven buiten de EU naar een EU-luchthaven én vloog met een maatschappij die in de EU gevestigd is.

Verder moet elke vertraging of annulering apart beoordeeld worden om vast te stellen of de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk gesteld kan worden, of dat er misschien sprake was van overmacht.

6. Wanneer is er sprake van buitengewone omstandigheden of overmacht?

Er zijn in de wetgeving een aantal ‘buitengewone omstandigheden’ omschreven. Als de vertraging of annulering hierdoor is ontstaan, geldt dit soms als overmacht. In deze gevallen kan het zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij geen compensatie hoeft uit te betalen. Een vulkaanuitbarsting is hier een voorbeeld van. Ook een bommelding op de luchthaven of politieke onrust is doorgaans overmacht. Luchtvaartmaatschappijen zullen zich in de regel vaak op ‘buitengewone omstandigheden’ beroepen; dit betekent echter niet dat dit terecht is.

7. Hoe weet ik of mijn vlucht 3 uur of meer vertraagd was?

Dat is vaak lastig om vast te stellen voor passagiers. De aankomstvertraging is leidend; als deze 3 uur of meer was kan er in principe recht zijn op een vergoeding. Indien je niet zeker weet of uw vlucht 3 uur of meer vertraging had kun je de claim indienen. De vlucht claim service zal dan aan de hand van vluchtgegevens bepalen of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

8. Mijn vlucht was minder dan 3 uur vertraagd. Heb ik nu nergens recht op?

Als je vlucht minder dan 3 uur vertraagd was heb je volgens de wetgeving helaas geen recht op compensatie. Wel heeft u mogelijk recht op maaltijden, communicatiefaciliteiten en eventueel een hotelovernachting, afhankelijk van de wachttijd. Deze moet meer dan 2 uur zijn.

In het geval dat je als gevolg van een annulering meer dan 2 uur later bent aangekomen op je eindbestemming valt je vlucht echter wel binnen de wetgeving.

9. Kan ik zelf een claim indienen?

Je kunt er altijd voor kiezen om zelf een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij. Helaas sturen deze je vaker het bos in dan dat ze je helpen. Onderzoek van Tros Radar in 2017 liet zien dat airlines vaak slimme trucjes gebruiken om onder het betalen van de compensatie uit proberen te komen. De kans dat je uitbetaald wordt via een vlucht claim service bedrijf is vele malen groter. Bespaar je de frustatie, tijd en moeite en laat je claim behandelen door een gerenommeerde organisatie.

Bijzondere situaties

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen rondom bijzondere situaties

1. Mijn eerste vlucht is (minder dan 3 uur) vertraagd waardoor ik mijn vervolgvlucht heb gemist. Heb ik recht op compensatie?

Je hebt in principe gewoon recht op compensatie, mits de totale aankomstvertraging meer dan 3 uur was.

2. Mijn vlucht was geannuleerd maar de luchtvaartmaatschappij heeft mij een nieuwe vlucht aangeboden. Heb ik nu geen recht meer op compensatie?

Bij annuleringen is de luchtvaartmaatschappij verplicht je een nieuwe vlucht aan te bieden, of het originele ticket terug te betalen. Daarnaast heeft de passagier recht op compensatie, maar dat is wel afhankelijk van of de annulering het gevolg was van buitengewone omstandigheden. Als de luchtvaartmaatschappij je een nieuwe vlucht heeft aangeboden wil dit in het geval van een annulering dus niet zeggen dat je geen recht meer heeft op compensatie.

3. Ik heb mijn reis niet direct bij de luchtvaartmaatschappij geboekt, maar bij een derde partij zoals een reisorganisatie. Heb ik dan toch recht op compensatie?

Ja: je hebt dan nog steeds recht op compensatie. De partij die de vlucht uitvoert is verantwoordelijk voor eventuele vertragingen, dus ook als je de vlucht niet direct bij deze luchtvaartmaatschappij heeft aangeschaft.

Indien de reisorganisatie zelf heeft besloten je op een andere vlucht te zetten, maar de vlucht is wel op tijd uitgevoerd heb je echter geen recht op compensatie. In dat geval kan de luchtvaartmaatschappij namelijk niet aansprakelijk gesteld worden.

4. Ik heb tijdens of door mijn vertraging extra kosten gemaakt. Kan ik deze terugvorderen van de luchtvaartmaatschappij?

Luchtvaartmaatschappijen betalen soms de uitgaven terug voor directe kosten gemaakt tijdens de vertraging, bijvoorbeeld voor eten en drinken op het vliegveld of voor een hotelverblijf. Meestal is het dan wel noodzakelijk hier bonnetjes van te hebben. Als een deel van de vakantie is gemist door de vertraging, hoeft de luchtvaartmaatschappij hier niet een aparte vergoeding te betalen. Hiervoor moet de eventuele reisverzekeraar worden aangesproken.

Overige situaties

Is er iets anders gebeurd? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen rondom overige situaties

1. Bagage vertraagd of kwijt geraakt?

Vertraagde of verloren bagage is helaas geen onderdeel van de compensatiewetgeving. Als je hiermee te maken hebt gehad, kun je hier contact over opnemen met de luchtvaartmaatschappij of uw reisverzekeraar.

2. Geld terug bij vertraging NS

Heeft u vertraging gehad tijdens uw binnenlandse reis met NS? Bij een vertraging vanaf 30 minuten kunt u een aanvraag indienen voor een vergoeding.

Bekijk de website van de NS om een aanvraag in te dienen.

Vlucht claim services

1. Welke vlucht claim service moet ik kiezen?

Er zijn meerdere vlucht claim services beschikbaar in Nederland. Gebruik onze keuzehulp om de juiste partij te vinden die het werk voor je uit handen neemt.